Hyvinvointia sinulle -blogi

Kiusaako närästys, kärsitkö refluksitaudista

Tiistai 22.3.2022 klo 15:44 - Senni Nieminen

Kiusaako närästys, kärsitkö refluksitaudista vai onko olo tukala ruokailun jälkeen?

Moni on saanut avun Silicum Tonic piihappogeelivalmisteesta.
Kokeileppa sinäkin pii- ja karmelloosigeelin yhdistelmää närästyslääkkeiden vaihtoehtona. Se on turvallinen ja luontainen ”vatsan balsami”, joka hellii vatsaasi.

Soita niin jutellaan lisää tästä arkea haittaavasta viheliäisestä kiusasta. Ja minulla on myynnissä tätä minuakin auttavaa Silicum Tonic valmistetta.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: närästys, refluksitauti, Silicum Tonic, piihappovalmiste, piihappogeeli

Hieronta ja lihashuolto auttavat sinua nauttimaan hiihdosta vielä enemmän

Tiistai 22.3.2022 klo 12:57 - Senni Nieminen

Hieronta ja lihashuolto auttavat sinua nauttimaan hiihdosta vielä enemmän

Nyt eletään taas sitä aikaa vuodesta, kun erittäin innoissamme lähdemme laduille nauttimaan ihanista latubaanoista ja hiihdon tuomasta huikean hyvästä olotilasta. Nautintoa ja hymyä riittää kertyville kilometreille, onhan nyt loma tai vapaapäivä ja ihana antaa itselle aikaa luonnon keskellä ja rauhassa, ilman kiirettä minnekään.

Sitten eräänä päivänä ja äkillisesti, nivuset, pohkeet ja selkälihakset ovat kuin tulessa. Jo pelkkä käveleminen sattuu ja kävely on kuin ankkakävelyä. Nukkuminen on vaikeutunut, sängyssä pyörii ja hyörii löytämättä hyvää levollista asentoa. Miten tässä nyt näin kävi? Miten nyt mahtaa hiihtäminen onnistua lainkaan lähipäivinä? Loma menee hukkaan, koska hiihtämisen vuoksihan tänne upeille laduille tultiin.

Sittenpä tuleekin mieleen hiihtäjäystävä, joka hiihtää vuodessa paljon eikä valittele jumeista tai kolotuksista hiihtolenkkien jälkeen. Niinpä - koska hän käykin säännöllisesti hoidattamassa itseään urheiluhierojalla ja puhuu muutenkin liikkuvan ihmisen lihashuollon tärkeydestä.

Aktiivihiihtäjä ja lääkäri Mikko Wirén suosittelee lihashuoltoa

Aktiivisesti hiihtoa ja muitakin lajeja harrastava lääkäri Mikko Wirén kertoo hiihto- harrastuksestaan. ”Varsinkin Lapin lomilla tulee helposti hiihdettyä päivittäin pidempiä ja raskaampia lenkkejä kuin arkena kotona. Neljän peräkkäisen hiihtopäivän jälkeen on käytännössä aina alkaneet paikat olla jumissa, eikä hiihto meinaa enää kulkea yhtä hyvin.” Toteaa Mikko ja jatkaa. ”Puolessa välissä viikkoa kunnon hieronta ja yksi kevyempi lepopäivä auttavat kehoa palautumaan rasituksesta ja jumit aukeavat. Ero näkyy todella selvästi loppuviikon lenkeillä.” Hieronnan voimakkuudella ja kohdentamisella on suuri merkitys. ”Tärkeää on että hieronta ei ole liian rajua, mutta toisaalta erittäin jumissa olevat paikat eivät liian kevyelläkään hieronnalla aukea. Sennillä on todella hyvä ote oikeanlaiseen hierontaan.” Päättää Mikko hierontakäsittelynsä jälkeen.

Kehonpainosta on paljon lihaksia

Tiesitkö, että ihmisessä on yli 600 lihasta ja karkeasti arvioiden kehonpainosta lihaksia on noin 30 - 45 prosenttia, joten ei ihme että kroppa tuntuu välillä olevan kireä ja jäykkä. Jos lihaksistossa, hermostossa ja jänteissä on ylirasitusta ja jatkamme niiden rasittamista, aiheuttaa se vain tilanteen pahenemista. Kiputilat ovat merkki siitä, että jotain pitäisi tehdä ja ottaa ulkopuolista apua vastaan.

Lisää liikunta- ja harjoitusmääriä maltillisesti

Useasti lomat Lapissa ovat nk. urheilulomia, eli joka päivä pitää päästä liikkumaan vaikka väsymys on jo alkanut painamaan kehossa. Toinen haaste on ryhmä hiihtäjiä, jotka alkavat kilpailla hiihdetyistä kilometreistä, verraten niitä omiin aikaisempiin suorituksiinsa tai toisten suorituksiin. Hiihdossa rasitusvammat tulevat pääasiassa polveen, selkään, säären ja jalkaterän alueelle. Tutkimukset kertovat karua totuutta, että mikäli harjoitusmäärät ja -tehot nousevat yli 5% viikkotasolla, vammariski kasvaa. Kaikista parasta olisi nostaa harjoitusmäärää ja hiihtokilometrejä vähitellen, huomioiden myös sen hetkinen elämäntilanne ja mahdollinen kuormittavuus. Uni, perussairaudet, stressi, aikaisemmat vammat jne...
Liike on lääke, mutta liika on liikaa. Mielekkäintä ja ihanteellisinta olisi että kuunneltaisiin omaa kehoa ja sen lähettämiä viestejä ja reagoitaisiin niihin mahdollisimman ajoissa.

Jokaisen meistä on tärkeätä pitää huolta itsestämme ja sisällyttää liikuntaa erimuodoissa arkeen ja mielellään tietysti myös loma-aikoihin. Talvilajeista hiihto on mitä parhain liikuntamuoto, joka rasittaa eri lihasryhmiä ja koko kroppaa. Siksipä keholle on tärkeätä tarjota lihashuoltoa.

Lihashuolto

Lihashuollolla tarkoitetaan kaikkia liikkujan kannalta aktiivisia ja passiivisia toimenpiteitä. Se on kokonaisuus jonka osatekijöitä ovat mm. verryttely, aktiiviset ja säännölliset venyttelyt, hierojalla käynti, levosta ja nestetasapainosta sekä oikeanlaisesta ravinnosta ja vaatetuksesta huolehtiminen. Koska se
* Ennalta-ehkäisee akuuttien ja rasitusvammojen syntyä
* Palautuminen nopeutuu ja tehostuu
* Antaa valmiuksia kehittävään harjoitteluun
* Mahdollistaa oikean lajitekniikan toteuttamisen ja muutosten tekemisen tekniikassa
* Mahdollistaa hyvän lihastasapainon saavuttamisen, jotta kehon resursseista saadaan maksimaalinen suoritus irti
* Nopeuttaa fyysistä ja psyykkistä palautumista
* Ei myöskään vähäisimpänä, on päästä nauttimaan ja ottamaan itselle aikaa, pysähtyä huollattamaan ja rentouttamaan itseään hieronnassa.

Lihashuolto kannattaa aina. Itsestä kannattaa ja täytyy pitää huolta, kuka sen tekee ja sinusta välittää ellet sinä itse!

Hyvinvointia sinulle Levillä!

Senni Nieminen
Terveydenhoitaja
Sairaanhoitaja
Koulutettu hieroja, urheilu- ja klassinenhieronta
RavitsemusteknikkoViren_hiihtokuva.jpg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: hieronta, lihashuolto, hierontalevi, Sennis - hyvinvointia sinulle Levillä